THE NETHERLANDS: Report of seminar on 1 July 2005 (message in Dutch)

Op 1 juli 2005 werd door Nolot BV een seminar over sport en belasting georganiseerd in Congrescentrum De Ruwenberg in Sint-Michielsgestel. Een 7 tal sprekers bespraken de lopende ontwikkelingen ten aanzien van sport en BTW, loonbelasting, het organiseren van een (internationaal) sportevenement in Nederland en de toepassing van bepalingen belastingverdragen op het basisloon van een in het buitenland presterende sporter.

Als voorzitter fungeerde de welbekende mr. Paul Foortse. De eerste spreker was Prof. Dr. Ren? van der Paardt van Loyens & Loeff Rotterdam. Hij behandelde enkele BTW aspecten. Mr. Wim Nan van Loyens & Loeff Amsterdam is reeds vele jaren actie in de advisering van de sportwereld, met name bij de professionele voetbalclubs. Hij schetste de algemene ontwikkeling gedurende de laatste 10 jaren, met name vanaf een RAD controle bij een van de bekende voetbalmakelaars. Mr. Jeroen Meeboer behandelde op basis van zijn jarenlange praktijk bij KPMG Meijburg & Co het onderwerp sport en loonbelasting. Drs Dick Molenaar van All Arts BV uit Rotterdam deed vervolgens tamelijk uitgebreid en gedetailleerd uit de doeken hoe men een internationaal sportevenement in Nederland vanuit fiscaal oogpunt zo goed mogelijk kan begeleiden. Rijkele Betten ging vervolgens met name in op de toepassing van de sportersbepalingen in belastingverdragen (Artikel 17 van het OECD Modelverdrag ) op het basisloon.

Foortse besloot de geanimeerde bijeenkomst met een korte tour de horizon van de ontwikkeling van de fiscale en overige begeleiding van de internationale sportwereld. Terwijl er in de jaren ?80 via Nederland nog simpele en fiscaal effici?nte structuren beschikbaar waren voor de diverse geldstromen die naar de zeer succesvolle wereldsterren toekomen, wordt daar vandaag aan de dag in veel landen een stokje voor gestoken. Het seminar werd met een geanimeerde borrel afgesloten. Het stellige voornemen is hier een jaarlijks terugkerende happening van te maken, waarbij de relevante fiscale ontwikkelingen de revue zullen blijven passeren.

Voor belangstellenden is de documentatiemap nog te verkrijgen bij Nolot BV (contact info@sportsandtaxation.com) voor Euro 150.